söndag 22 april 2007

Arbetslivserfarenhet viktigare än studier


Idag läste jag en intressant artikel. Jag har nämligen alltid själv prioriterad att jobba mycket under tiden som jag studerade. När jag satt i intervju till mitt nuvarande jobb fick jag faktiskt frågan:

"Varför har du inte bättre betyg?"
Det bör noteras att så dåliga betyg har jag inte, men eftersom det var 700 sökande så var jag absolut inte i den översta toppen utan nog mer i mitten. Jag svarade i alla fall helt ärligt och sa att jag hade prioriterad jobb mer än att få ett VG. Jag påpekade att jag trodde att lärdomen av att jobba mot att inte jobba var större än att få ett VG istället för ett G.


Tydligen resonerade jag i alla fall lite rätt eftersom jag blev anställd. Idag läste jag också att en SIFO undersökning har visat att personalchefer på Sveriges större företag främst letar efter en annan merit än höga betyg och flera års studier. 85 procent av de 200 tillfrågade personalcheferna i undersökningen uppgav att yngre människor med hög utbildning ofta saknar den arbetslivserfarenhet som krävs.

Förmåga att ta ansvar, kommunicera med människor och arbeta i team. Det är vad arbetsgivarna vill se.

59 procent av de tillfrågade personalcheferna såg hellre att man hade ett halvårs arbete på McDonald´s i meritförteckningen, än en extra termin statsvetenskap på högskolan. Endast 19 procent ansåg att termninen i statsvetenskap skulle ge ett bättre utgångsläge.

1 kommentar:

  1. Det där håller jag med om, till stor del (inte helt och fullt) är arbetslivserfarenhet någonting som slår högre hos arbetsgivarna .
    Jag personligen kör just nu på ett yrke där jag egentligen borde varit utbildad men lyckades ändå .


    http://knegarbloggen.blogspot.com/

    SvaraRadera