måndag 19 februari 2007

Trainee - why not?!

Jag märkte när jag började leta i traineedjungeln för ett år sedan att det är otroligt många företag som säger att dom söker trainee fast det kanske är en "vanlig" försäljningstjänst. Företagen är medvetna om att ifall de skriver att dom söker trainee så ökar ansökningarna drastiskt.

Tidigare när jag jobbade för ett rekryteringsföretag så var det ibland "the other way around". Dvs dom ville inte skriva i vissa annonser att det var en trainee plats som skulle tillsättas. Vi visste nämligen att gjorde vi det så blev vi nedringda av arbetssökanden och ansökningarna skulle nästan bli ohanterligt många.

Till de mest populära traineeprogrammen kan det vara hundratals sökande. Statistik har visat att mer än hälften av alla civilekonomer vill gå ett traineeprogram.

Men hur ska man egentligen förklara ett traineeprogram?
Civilingenjörsförbundet har valt att definiera ordet traineeprogram enligt följande:
”Att låta nyanställda, nyutexaminerade under en begränsad tid planerat och målinriktat få prova olika verksamheter inom ett företag. Praktik ska varvas med information och teoriinslag”.


Men eftersom det finns så många (och faktiskt en hel del oseriösa) traineeprogram så har civilingenjörsförbundet tillsammans med traineeguiden.se lanserat en certifiering av traineeprogram. Certifieringen har 5 krav;


1. Traineeanställningen ska likställas med en tillsvidareanställning. 2. Program ska finnas för hela traineeprogrammet. 3. Längden på ett traineeprogram ska vara 9-30 månader. 4. Ingångslönen för en traineeanställning ska vara på samma nivå som ingångslönen för en vanlig anställning. 5. Arbetsgivaren ska kunna erbjuda traineen relevantaarbetsuppgifter efter traineeprogrammet.

Certifieringen kommer att gå till så att företagen skriftligen får intyga att de uppfyller de fem kriterier som certifieringen ska innehålla. Sedan kommer TraineeGuiden.se att göra stickprovskontroller för att se att det fungerar som företagen har sagt.

Vad händer när traineeperioden är slut?
Eftersom en trainee ofta innebär höga kostnader för företagen så är företagen ofta angelägna att inte tappa kandidaterna vid programmets slut. Många studenter ser traineeprogrammet som en bra start på karriären så det är viktigt för företagen att erbjuda kandidaterna attraktiva tjänster när programmet är slut så att dom inte söker sig till ett annat företag.